onsdag 1 april 2015

Planering av didaktiskt material under fältdagar

Eftersom jag älskar att göra virkade skapelser kändes det självklart att jag skulle göra ett virkat didaktiskt material. Jag hittade sedan ett väldigt roligt mönster att virka och var bara tvungen att testa. Bilden högst upp till vänster visar detta mönster. Man virkar med flera trådar på samma gång och det blir som en spiral av de valda färgerna. Jag bestämde mig då för att använda tekniken till att göra en kasse att ha mitt didaktiska material i under VFU:n. Jag valde de fyra grundfärgerna för att kassen skulle vara könsneutral, se spännande ut, och att det skulle finnas möjlighet med lärande kring de fyra grundfärgerna. 

Under tre fältdagar innan VFU:n hade vi som uppgift att rekognisera över barnens intresse och om förskoleavdelningen arbetade med något tema för tillfället, där mitt didaktiska material kunde passa in. Än så länge hade jag bara min kasse, så jag var ganska öppen för förslag. Jag lade märke till att de flesta barnen gillade att leka med gosedjur på olika sätt. Sedan fick jag även höra från pedagogerna på avdelningen att de för tillfället arbetade med hemprojekt. De hade hittills bland annat gjort kartor över närmiljön, ritat sina hus och besökt varandras hus. 

Så med detta i bakhuvudet började jag fundera kring vad jag kunde göra för didaktiskt material som kunde passa in. Jag kom ihåg barnens kärlek till gosedjur och bestämde då att försöka göra en virkad handdocka. 


Tanken var först att handdockan skulle se ut som ett kakmonster, men det blev istället en groda. Egentligen ville jag inte att handdockan skulle likna någon existerande väsen, men jag fick ändå nöja mig med min "groda". Jag gjorde så att munnen gick att röra. Först hade jag tänkt att man skulle kunna röra armarna också, men jag fick se till mina gränser i virkning... Jag döpte honom till Gurre och broderade in detta på kassen. Detta skulle bli Gurres kasse, där han kunde kika fram under samlingar för att öka spänningen. 

Sedan började jag fundera kring hur hemprojektet kunde passa in med Gurre. Jag kände lite att de hade gjort så mycket redan som hade med deras egna hem att göra. Så då tänkte jag att varför inte låta barnen tänka ur någon annans perspektiv också? Därför bestämde jag mig för att de skulle få arbeta med Gurres hus. 

Men så kom jag även på att jag länge velat prova på geocaching. Det är ungefär som en skattjakt i skogen, med hjälp av karta på ipad. Därför bestämde jag mig för att barnens första mötet med Gurre skulle handla om att hans hus hade blåst iväg, och att husets position på något mystiskt sätt fanns på en karta på en ipad. Barnens uppdrag skulle då bli att finna Gurres hus. 

Längre än så kom jag inte i planeringen innan VFU:n, utan jag ville ge barnens intresse lite utrymme också. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar