
Sedan testade jag även hur olika material betedde sig då jag målade med det på olika material.

Vi skulle ta ut en detalj, med hjälp av en kartongbit med hål i, ur en bild som vi själva fick välja. Denna abstrakta detalj skulle vi sedan göra i olika material. Att måla abstrakt gjorde att jag vågade släppa lös mina skaparglädje. Det fanns helt plötsligt inga rätt eller fel. Detta kan vara till stor fördel i förskolan. Jag har lagt märke till att barn ofta tyvärr redan i förskolan har inställningen att de inte kan måla, och att de målar fult. Abstrakt målande tar bort alla sådana hämningar. Då kan fantasin släppas fri på ett helt annat sätt. I detta arbete fick jag arbeta med den matematiska företeelsen skala. Den lilla bilden i den lilla rutan skulle jag förstora. Detta är ju något man kan testa med barn i förskolan.
Andersson kopierade en av mina skapelser. Med dessa bilder kunde jag sedan skapa fräcka mönster på ett enkelt sätt.
Enligt läroplanen för förskolan (Lpfö98, rev. 2010), s. 10 har förskolan som uppgift att utmana barns matematiska förståelse. Om man skulle göra denna aktivitet med barn i förskolan skulle de få träna på att göra och se mönster. Barnen skulle även se att det går att göra på väldigt många sätt för att skapa nya mönster.
Referenser
Workshop med Mats Andersson, Högskolan i Borås
Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket. Tillgänglig: www.skolverket.se/publikationer?id=2442
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar