tisdag 24 februari 2015

Workshop - Musik #1

Idag stod workshop i musik på schemat. Under workshoppen hade föreläsaren en liten rytmikstund med oss, där vi fick se exempel på hur man kunde lägga upp musiklärande med förskolebarn. Vi fick spela på maraccasägg, som vi efter användandet fick lägga tillbaka i lådan genom ett hål, samtidigt som vi sjung en sång som passade till. Det tyckte jag var en rolig idé, som jag kan tänka mig att även barn kan tycka. Det blir lite spännande att lägga i äggen i ett litet hål, och då kan man lätt samla in äggen igen på ett smidigt sätt. Vi sjöng även några sånger. Bland annat sjöng vi sången "älgarna demonstrerar" där vi fick i uppdrag att gå i olika notvärden. Vi fick testa att gå med vilanot, klivnot, gånot och springnot. Vid vilanot går man på 1:an, om man räknar 1, 2, 3, 4, 1, 2, 3, 4... osv. Detta blir detsamma som helnoter. Vid klivnot tar man ett steg på 1:an och 3:an om man räknar på samma sätt. Detta är i verkligheten detsamma som halvnoter. Vid gånot går man på alla siffror. Det blir detsamma som PULSen i en sång. Detta kallas i vuxenvärlden för fjärdedelsnoter. Sist med inte minst så har vi springnot där man tar två steg på varje siffra i PULSen. Detta är åttondelsnoter. Detta tyckte jag var ett bra sätt att ge barn grundläggande förståelse för olika notvärden, och skulle ju kunna användas till vilken sång som helst. Vi fick även prova på utmaningen att klappa en takt och gå i en takt. Så vi kanske skulle klappa springnoter, och gå i klivnoter till exempel. Detta kunde ibland bli väldigt svårt eftersom min hjärna inte alltid ville samarbeta med mina armar och ben. Detta kan nog vara en lite för stor utmaning för små barn, men om man börjar på låg nivå och arbetar sig uppåt så kan det ju alltid vara kul att testa. 

Vi fick veta skillnaden mellan PULS, TAKT och RYTM. Puls är musikens hjärta, och pulsen är hela tiden jämn. Takt är när man förtydligar någon/några av pulsslagen. Rytm är lite mer avancerat. 

Vi gjorde en ramsa som jag tyckte var väldigt charmig. Den handlade om haren Harry. Så här gick den:
Harry har hittat en hare av Karin Liungman och James Hollingworth

Harry har hittat en hare
Haren heter faktiskt Herman
Hej, jag heter Herman och jag är en hare,
jag har hel långa öron och hoppar mig fram, hoppar mig fram, hoppar mig fram
Hundar kan jag inte med, dom är så häftiga och hemska i humöret
när jag ser en hund får jag bråttom
när jag får bråttom hoppar jag två steg i taget, två steg i taget, två steg i taget HEJ!

Genom hela ramsan klappade vi på våra knän. Först klappade vi gånoter. Sedan när haren fick bråttom i slutet och gjorde två steg i taget klappade vi springnoter. 

Sedan fick vi lära oss hur vi kunde spela piano på enkelt sätt för att skapa olika ljud och stämningar i musikaliska lekar.  I och för sig tror jag att piano är sällsynt att ha på förskolor, men det är ju absolut en rolig idé.

Vi testade att sjunga...
En liten båt av Lennart Hellsing 

En liten båt blir ofta våt om magen när det stänker. En liten båt blir ofta våt om magen när det stänker. Jag undrar vad den tänker.

Den tänker att i böljan blå det simmar små små fiskar. Den tänker att i böljan blå det simmar små små fiskar. Jag undrar vad de viskar?

De viskar att det finns en skatt långt ner på havets botten. De viskar att det finns en skatt långt ner på havets botten. Jag undrar vem som fått den?

Jo det var jag när jag fick dig, för du var lilla skatten. Jo det var jag när jag fick dig, för du var lilla skatten och jag blev glad som katten. 

...samtidigt som vi höll ett stort tygstycke (se bilden nedan, högst upp) mellan oss, med en liten båt uppe på "havet". Sången blev då lite mer verklig och spännande. Det blev lite mer dramatisering och på så sätt blev det ett medierat lärande med flera olika medier; musik och drama. Detta var en väldigt rolig idé, som jag skulle vilja testa själv med barn.


Något mer som jag tyckte var väldigt kul var när vi fick varsin sjal som vi skulle använda då vi dansade och rörde oss till musik. Vi skulle knyckla ihop den och se vad som hände när vi släppte dem. Vi kastade upp sjalen i luften och fångade den, och vi gjorde vågen på olika sätt med sjalen. Detta var ytterligare något jag verkligen vill prova på i musiksamling tillsammans med barn. 

Vi fick ett litet uppdrag under workshoppen. Vi skulle i grupp ge oss ut och spela in ett vardagsljud som vi ville ta med oss tillbaka till gruppen. Sedan spelade vi upp dessa ljud, och våra klasskamrater fick gissa vad ljuden var för något. Som avslutning av den aktiviteten spelade vi upp våra ljud samtidigt och utforskade hur de lät då. Detta var ytterligare en aktivitet som lätt går att använda i förskolan. Barnen kan själva ge sig ut på ljudjakt med en iPad eller liknande. På så sätt kan man även få in lärande kring digitala verktyg för barnen. 





Referenser
Workshop med Karin Lindahl, Högskolan i Borås

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar