mer information finns på http://bibliotek.boras.se/knackapa
Hela utställningen utgår ifrån boken med samma namn, skriven av Anna-Clara Tidholm. Dörren ner till utställningen är på bilden nedan till vänster. Den har fönster både i vuxen- och barnhöjd, så att även de minsta barnen kan kika in vilket jag tycker är väldigt trevligt. På bilden bredvid dörren nedan visas ateljen. Här har barnen möjlighet att skapa fritt. Guiden påpekade att de inte vill ge barnen några färdiga mallar, för att barnen ska få kunna skapa helt själva efter egen kreativitet. De hade även som mål att ge barnen möjlighet att uppleva med alla sinnen. Guiden berättade även att all barnverksamhet numera skedde i knacka på-lokalerna.
SPRÅK...
Bilden högst upp visar en detalj från "matsalen". Här kan man äta medhavd mat. De hade valt att ha stora bord, och undvikit småbord. Detta för att öppna upp för möten mellan främlingar och på så sätt skapa samspel mellan vuxna och barn som inte först känner varandra. Guiden berättade också att de valt att ha rummen sparsamt möblerade för att öppna upp för barnens egen fantasi.
Bilden längst ner till vänster visar ett rörelserum där det fanns mjuka stora byggklossar, och träd på väggarna. Här kunde barnen träna sin motorik, men även att bygga med klossarna.
Det sista rummet beskrev guiden inte fick plats i någon bättre lokal, utan det fick bli på toaletten. Bilden nedan till höger visar detta.
VÄRT ETT BESÖK?
Spontant kände jag att verksamheten i knacka på-lokalerna mest riktat in sig på de allra minsta (under 2 år), så med så små barn skulle jag absolut kunna tänka mig att besöka knacka på. Men med äldre barn är det lite mer tveksamt. Jag undrar lite vad större barn skulle kunna göra där som de inte kan på förskolan. Okej, det är ju en upplevelse med all färg och form som finns i rummen, men utöver det vet jag inte.
Jag blev även lite besviken på att man inte gick från rum till ett annat rum genom en ny dörr inne i rummet, som det är i boken. Jag kan tänka mig att de barn som läst boken kan finna detta lite förvirrande.
SPRÅK...
Men guiden berättade även att de en dag i veckan anordnade arrangerade dramalekar för förskolebarn. Detta kan jag tänka mig kan bli populärt för de lite äldre barnen. Det går till på så sätt att de tillsammans går genom rummen med barnen. I rummen händer det olika saker och barnen får träffa olika figurer. Här kommer barns språkutveckling verkligen i fokus, eftersom de får samtala med varandra och vuxna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar